Koronavirus ja Euroviisut

Euroviisut ovat ehkäpä maailman mahtipontisin kilpailu. Eurovision Song Contest järjestettiin ensimmäisen kerran 50-luvulla ja siitä lähtien viisut on lähes poikkeuksetta järjestetty joka vuosi yli 60 vuoden ajan. Eurovision Song Contestin eli tuttavallisemmin Euroviisujen merkitys on kaunis: tämän sotien jälkimainingeissa perustetun laulukilpailun on tarkoitus viestiä maiden välisestä solidaarisuudesta ja rauhasta. Yhtenä iltana vuodessa Eurooppa kokoontuu yhteen yli 100 miljoonan ihmisen yleisöllä juhlistamaan koko Euroopan historian pisintä sodatonta ajanjaksoa, jonka aikana ollaan mitelty keskenään vain leikkimielisesti musiikilla. Euroviisut osoittavat loppupeleissä vain sen, että koko Eurooppa on yhtä ja sotimisen sijaan voimme kokoontua yhteen nauttimaan kauniista musiikista ja upeista esityksistä.

Euroviisut ovat vuoden kohokohta

Jokainen suuri Euroviisujen fani alkaa odottamaan seuraavan vuoden tulevia Euroviisuja suunnilleen siinä vaiheessa, kun edellisen kilpailun voittaja on kruunattu. Euroviisut ovat tietyllä tapaa monelle vuoden kohokohta, ja vanhimmat fanit ovatkin seuranneet tätä maailman suurinta ja näyttävintä laulukilpailua kymmenien vuosien ajan. Vielä vuoden 2020 alussa moni Euroviisu-kansaan kuuluva odotti kuumeisesti vain muutaman kuukauden päästä järjestettävää kilpailua ja eri maat olivat jo yksi toisensa jälkeen alkaneet julkaista edustajiaan Alankomaissa järjestettävään kilpailuun. Suomessakin käytiin läpi artisteja aina Antti Tuiskuista Saara Aaltoon täydellisen viisuehdokkaan löytämiseksi. Alankomaissa puolestaan oltiin tehty töitä tulevien viisujen puolesta hiki hatussa jo useiden kuukausien ajan, kun ensimmäiset huolestuttavat uutiset maailmalla jylläävästä koronaviruksesta tulivat julki.

Kun ensimmäiset covid-19 -virustartunnat diagnosoitiin Euroopassa, alkoi väkijoukosta pikku hiljaa kuulua pelokkaita mielipiteitä viruksen mahdollisesta suuremmasta leviämisestä. Tuolloin eivät pahimmatkaan maailmanlopun maalailijat olisi osanneet kuvitella, että vain viikoissa virus ärtyisi koko maailman laajuiseksi pandemiaksi, joka tulisi tuhoamaan niin talouksia kuin ihmishenkiäkin. Tässä vaihessa Euroviisujen järjestäjien oli viimeistään herättävä maailmalla vallitsevaan tilanteeseen ja alkaa miettimään ratkaisuja.

Aluksi Euroviisujen puolelta annettiin ymmärtää, että viisujen peruminen olisi aivan viimeinen vaihtoehto. Kuitenkin sen jälkeen, kun erilaisia vaihtoehtoja, kuten viisujen siirtämistä syksylle tai livestriimaamista eri maiden välillä oli punnittu tarkkaan, päätyi viisutoimikunta tekemään historiallisen ratkaisun, joka ei hevillä unohdu: Euroviisut 2020 on peruttu. Eikä suurien tapahtumien peruuntuminen pysähtynyt pelkästään Euroviisuihin, nimittäin myös jalkapallomaailma oli suuri kysymysmerkki, erityisesti koskien mikä maa olisi sopiva em jalkapallo 2020 isäntämaa.