Euroviisut symboloivat rauhaa

Kun mietitään mitä tahansa maailman kilpailua, tulee ensimmäisenä mieleen kahden osapuolen välinen taisto. Ne kuitenkin harvoin merkitsevät tätä, vaan esimerkiksi urheilukilpailuissa molempien osapuolten välillä onkin havaittavissa usein hyvää yhteishenkeä ja ystävyyttä. Kaikkien kanssa toimeen tuleminen on jokaisen urheiljan ja missä tahansa muussa lajissa muiden kanssa kamppailevan ihmisen tärkeimpiä piirteitä. Juuri siitä juontuukin englanninkielinen termi “good sport” eli “reiluus”. Hyvä esimerkki tällaisesta reiluudesta löytyy esimerkiksi Antti Tuiskun historiasta hänen osallistuttuaan Idols-laulukilpailuun ja ystävystyttään muiden kilpailijoiden kanssa.

Juuri tätä on Eurovision Song Contest eli kavereiden kesken Euroviisut. Vaikka kyseessä on kuin onkin maiden välinen laulukilpailu, ei sen tarkoituksena ole ollenkaan asettaa maita ristiriitaan keskenään, vaan peräti täysin päin vastoin. Euroviisut ovat merkki eurooppalaisten solidaarisuudesta ja rauhasta. Tämä yli 60 vuoden pituisen historian omaava kilpailu järjestettiin ensi kertaa maailmansotien jälkimainingeissa, kun koko Eurooppa oli vielä toipumassa tappioistaan ja saamistaan iskuista. Euroviisujen tarkoituksena oli osoittaa, että koko Eurooppa voi kokoontua yhteen rauhanomaisesti. Sotien sijaan voidaan leikkimielisesti mitellä musiikilla, mutta tärkeintä on se, että kaikki saavat nauttia kauniista musiikista ja upeista esityksistä.

Euroviisut kuvastavat Euroopan pisintä sodatonta ajanjaksoa

Vaikka nykyään monesti keskitytään miettimään lähinnä 1. ja 2. maailmansotaa, eivät ne suinkaan ole ainoat Euroopassa riehuneet sodat. Eivät itse asiassa ollenkaan, sillä ennen maailmansotia Euroopassa riehui tasaisin väliajoin muita sotia eikä rauhanomaisista ajanjaksoista päästy nauttimaan kovinkaan usein. Nyt elämämme aika on itse asiassa pisin sodaton ajanjakso, joka Euroopassa on koskaan nähty. Tätä ei Euroopan historiaa tuntien tule ottaa itsestäänselvyytenä ja tämä on todellakin asia, jota on syytä varjella. Juuri tämän takia vuosittain järjestetääkin Euroviisut, jotka muistuttavat meitä siitä, että olemme loppujen lopuksi kaikki yhtä.

Eurovision Song Contest on maailman hienoin ja suurin laulukilpailu ja myös pisimpään yhtäjaksoisesti järjestetty sellainen (ennen vuoden 2020 peruuntuneita viisuja). Yhtenä iltana vuodessa koko Eurooppa kokoontuu yhdessä ruutujen ääreen seuraamaan upeita esityksiä, loisteliaita pukuja ja mahtavien artistien mahtavia kappaleita. Euroviisut tiivistävät sen, mistä Euroopassa on kyse: yhteisöllisyydestä.