Euroviisuhuumaa ja Antti Tuisku

Suomea ei yleisesti mielletä riehakkaaksi ja iloisen musiikin kansaksi, mutta vuosittain kokoonnumme televisioiden ääreen katsomaan, kun toinen toistaan värikkäämmät, dramaattisemmat ja vauhdikkaammat esiintyjät laulavat kappaleitaan, edustaen kotimaataan. Tämän tapahtuman nimi on tietenkin Euroviisut.

Euroviisujen taustaa

Euroviisut on vuosittainen tapahtuma, jonka oikea nimi suomeksi on “Eurovision laulukilpailu”. Kilpailussa kilpaillaan eri maiden kesken musiikkiesityksillä, ja osallistujamaat kuuluvat Euroopan yleisradiounionin toimintaan aktiivisesti. Laulukilpailusta tekee erikoisen se fakta, että kilpailuun saa osallistua vain sellaisella kappaleella, mitä ei ole julkaistu ennen ja se on tehty nimenomaan Euroviisukilpailua varten.

Ensimmäinen Eurovision laulukilpailu järjestettiiin vuonna 1956 Sveitsissä. Ensimmäisenä järjestysvuosikymmenenä osallistujamaita oli huomattavasti vähemmän, ja Pohjoismaista vain Ruotsi ja Tanska olivat mukana.

Suomella on mielenkiintoinen historia Eurovision laulukilpailussa. Ensimmäistä kertaa Suomi on osallistunut kisoihin 60-luvulla, tarkemmin vuonna 1961. Suomen ensimmäinen Euroviisujen esiintyjä oli hurmaava Laila Kinnunen kappaleellaan ”Valoa ikkunassa”. Suomi sijoittui tällöin jaetulle 10. sijalle. Suomi on voittanut euroviisut vain kerran, vuonna 2006. Tällöin Suomea oli Euroviisuissa edustamassa yhtye nimeltä Lordi, joka edusti tyylisuunnaltaan hard rockia ja heavy metallia. Voiton Lordi nappaisi kisasta kappaleellaan “Hard Rock Halleluja”. Suomelle historiallisen voiton lisäksi Lordi teki muutakin Euroviisuhistoriaa, sillä Lordi sai kaikkien aikojen korkeimman pistemäärän koskaan.

Lordin voitto sai jotain aikaan Euroviisuissa, sillä sen jälkeen esitykset ovat olleet hieman kokeilevampia ja rohkeampia kuin peristeisesti euroviisuissa. Lisäksi sen jälkeen, kun Lordi esiintyi upeine hirviömaskeineen ja tulishownsa kanssa Euroviisuissa, on Suomesta lähetetty muitakin erilaisia esiintyjiä viisulavalle. Esimerkiksi punk-yhtye Pertti Kurikan Nimipäivät osallistui Euroviisuihin räväkällä, punk-asennetta täynnä olevalla kappaleella. Vastapainona esimerkiksi Paradise Oscar esiintyi hyvin minimalistisella ja maltillisella esityksellä Eurovision laulukilpailussa Suomea edustaen – ja Antti Tuisku piti riisutusta esiintymistyylistä.

Muuten Suomen historia Eurovision laulukilpailussa ei ole järin kehuttava, varsinkin jos verrataan Suomen menestystä naapurimaa Ruotsiin. Suomalaiset Euroviisuihin osallistuvat artistit ovat usein esiintyneet suomeksi, minkä on ajateltu olevan yksi asia siihen, miksi suomalaiset artistit eivät menesty kisoissa. Toisaalta monet muutkin maat osallistuvat omilla ei-valtavirtaan kuuluvilla kielillä, joten miksei vaikkapa Antti Tuisku voisi esiintyä Euroviisuissa suomeksi? Eurovision laulukilpailussa esiintyjän piti esiintyä oman maansa virallisella kielellä vuoteen 1973.

Millainen artisti on hyvä euroviisuartisti?

Hyvä artisti euroviisuihin on henkilö, joka rakastaa esiintymistä ja on erinomainen laulaja. Tähän kuvaukseen sopii hyvin tietenkin Antti Tuisku, joka on Suomessa popmaailman huippuartisteja. Antti Tuiskun energinen lavaesiintyminen saisi varmasti paljon hurmaantuneita katseita kisoissa, ja tähän asti julkaistujen kappaleiden sanoitukset ovat ollet hauskoja sanallisia leikkejä. Onhan Antti Tuiskun Eurovision laulukilpailuun osallistumisesta tehty adressikin, joten yleisö varmasti pitäisi Antti Tuiskun esiintymisestä Euroviisuissa – voisi vaikka lyödä vetoa, että voitto olisi siinä kohtaa takataskussa!

Kun kyseessä on laulukilpailu, on tietenkin tärkeää, että kilpailija on taitava laulaja. Koska kisassa laulu pitää nimenomaan laulaa itse eikä esimerkiksi käyttää taustanauhaa huulisynkkaykseen, hyvän laulutaidon tarve korostuu entisestään. Upeat laulajat saavat paljon reaktioita aikaan yleisössä, mikä taas edesauttaa oman kotimaan voittoa. Se ei kuitenkaan tarkoita, että esityksen tarvitse olla näyttävä ja suuri.

Miten euroviisuartistin suosiosta voi lyödä vetoa?

Perinteisesti Euroviisut eivät ole olleet vedonlyönnin paikka tai kohde, varsinkaan Suomessa. Virallista kanavaa lyödä vetoa voittajasta Eurovision laulukilpailussa ei siis ole, ainakaan Suomessa. Omaa suosikkiaan voi äänestää kisojen aikana muun muassa tekstiviestillä, joten se on ainoa virallinen tapa osoittaa suosiota omalle lempiartistille (joka ei ole oman maan edustaja).

Hauska tapa lyödä vetoa kisan voittajasta tai vaikka parhaimman kymmenen joukkoon sijoittuneista voisi olla lyödä vetoa asiasta perheen tai kaveriporukan kesken. Leikkimielinen, ilman rahaa tapahtuva vedonlyönti tuo hauskaa lisäjännitystä iltaan, jolloin Euroviisuja katsellaan. Parhaiten veikanneen palkintonahan voi toimia vaikka koko illan paraatipaikalla oleva karkkipussi tai joku muu mieltä lämmittävä palkinto.